ATHLETIC CLUB TAE KWON DO
ο χώρος των πρωταθλητών
[2ος ΣΥΛΛΟΓΟΣ στην ΕΥΡΩΠΗ * 1ος ΣΥΛΛΟΓΟΣ στην ΕΛΛΑΔΑ]

Τι είναι το Τάεκβοντο

Το Τάεκβοντο είναι μια πολεμική τέχνη φιλοσοφικού και συμβολικού χαρακτήρα με προέλευση την Κορέα. Αποτέλεσε έναν τρόπο ζωής για τον κορεάτικο λαό για περισσότερα από 2000 χρόνια και συνεχίζει να εμπνέει με τον ίδιο τρόπο ακόμα και σήμερα όχι μόνο ανθρώπους στην Ασία αλλά και στον Δυτικό κόσμο.

Τι σημαίνει όμως η λέξη Τάεκβοντό?

ΤΑΕ: χρησιμοποιώ το πόδι – λακτίζω

ΚWON: χρησιμοποιώ το χέρι - γροθιά

DO: Δρόμος, Φιλοσοφία, Τέχνη, Μέθοδος, Τρόπος

Στην φιλοσοφική του διάσταση, οι κορεάτες του αποδίδουν σε ελεύθερη μετάφραση την ερμηνεία: «Ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιείς όλα τα μέλη του σώματος για να σταματήσεις μια μάχη και να προσπαθήσεις να χτίσεις ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο». Είναι μία πολεμική τέχνη αυτοάμυνας, που χρησιμοποιεί σαν όπλα μόνο τα γυμνά χέρια και πόδια. Είναι ένας συνδυασμός πλούσιας φιλοσοφίας, κουλτούρας και πνευματικής πειθαρχίας, αλλά ταυτόχρονα και σωματικής εξάσκησης και ικανότητας. Τεχνικά διαχωρίζεται σε 4 τομείς:

  1. Στις τεχνικές αυτοάμυνας (Hosinsul)

  2. Στο αγωνιστικό μέρος (Kyorugi) που είναι και το πιο δημοφιλές, με την εφαρμογή όλης της τεχνικής κατάρτισης κατά την αγωνιστική αναμέτρηση.

  3. Στις φόρμες (Poumse) που είναι ένας συνδυασμός προκαθορισμένων αμυντικών και επιθετικών τεχνικών και κινήσεων προς όλες τις κατευθύνσεις, εναντίων ενός ή περισσότερων υποτιθέμενων αντιπάλων. (εικονική μάχη)

  4. Στις τεχνικές των θραύσεων (Kopca) που απαιτούν αυτοσυγκέντρωση, αυτοέλεγχο, τεχνική, ακρίβεια, ταχύτητα και δύναμη.

Μέσω της σωματικής εξάσκησης προάγεται:

  • Η ικανότητα του μαθητή να αμύνεται αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε μορφή βίας, προστατεύοντας την σωματική ακεραιότητα τόσο του ιδίου, της οικογένειας του όσο και των αδυνάτων και ασθενέστερων από αυτόν.

  • Η φυσική κατάσταση με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται μέσα σε αυτόν τον όρο, δηλαδή δύναμη, αντοχή, ευλυγισία, ταχύτητα, εκρηκτικότητα κλπ.

  • Η υγεία, δεδομένου ότι μπορεί οποιοσδήποτε να ασχοληθεί με το τάεκβοντο και έτσι να διατηρήσει την δια βίου επαφή με την άσκηση η οποία αποτελεί τον αντίποδα των καταχρήσεων

  • Το αίσθημα της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας και της αυτοπεποίθησης που αποκτούμε γνωρίζοντας τις δυνατότητες μας καθώς επίσης και το αίσθημα του σεβασμού και του δικαίου, σε σχέση με τους συνανθρώπους μας.

  • Ο πρωταθλητισμός, αφού στις μέρες μας δεν θεωρείται μόνο ως μια από τις καλύτερες μαχητικές τέχνες αυτοάμυνας, αλλά είναι και από τα πιο δημοφιλή, συναρπαστικά και θεαματικά αθλήματα παγκοσμίως, με αποκορύφωμα την αναγνώριση του ως ολυμπιακό αγώνισμα. Εδώ επιδιώκεται η εκμάθηση βασικών στοιχείων, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η εκμάθηση της τεχνικής και της τακτικής του αγώνα και η καλλιέργεια των ψυχικών ικανοτήτων.

Το Τάεκβοντο είναι ένα θαυμάσιο μέσω ολοκληρωμένης άσκησης, στο οποίο κάποιος προσέρχεται με κίνητρο όπως είναι η ψυχαγωγία, η εκτόνωση του στρες, η διατήρηση της σωματικής υγείας, η ψυχική ευφορία, όλα αυτά είναι στοιχεία σημαντικά για την υγεία και την ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Μέσω της πνευματικής άσκησης και της θεωρητικής κατάρτισης αναπτύσσονται σημαντικά διανοητικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προτερήματα όπως η αυτογνωσία, η αξιοπρέπεια, η αυτοπεποίθηση, η αλληλεγγύη, η φιλανθρωπία, το ήθος, η ανδρεία, η εντιμότητα, η υπομονή, η ταπεινότητα, η επιμονή, το σθένος, η ομαδικότητα, η συντροφικότητα, η μεγαλοψυχία, η αυτοσυγκέντρωση και ο σεβασμός. Τελικός στόχος είναι η τελειοποίηση του ανθρώπινου χαρακτήρα. Συμπερασματικά το Τάεκβοντο είναι μια μαχητική τέχνη που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητος και μέσω της οποίας εξασκείται τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα. Το Τάεκβοντο απευθύνεται πρώτα στο σώμα του ασκουμένου, το οποίο γυμνάζει μυϊκά διδάσκοντας εξειδικευμένες τεχνικές, και στην συνέχεια ενισχύει αυτήν την σωματική δύναμη μαθαίνοντας του να χρησιμοποιεί την εσωτερική ενέργεια που βρίσκεται στο σώμα του. Τέλος, το Τάεκβοντο διδάσκει στον ασκούμενο τον συντονισμό του μυαλού με το σώμα, τον έλεγχο των συναισθημάτων, την εξάλειψη των παθών και τον κατευθύνει σε νέα μονοπάτια (DO) ανάπτυξης της αρετής, που τον οδηγούν τελικά σε μια πνευματική ολοκλήρωση.